top of page

Architekci: Anna Becker, Marlena Pilch, Magdalena Wnęk
Email: biuro@projektzieleni.pl
Lokalizacja: Polska, Tarnów Rok: 2021


Renowacja skweru w Tarnowie

#10/2023

Głównym założeniem projektowym było wprowadzenie dużej ilości koloru zielonego na teren w taki sposób, aby uwydatnić zaprojektowany przez architektów geometryczny układ nawierzchni. Zdecydowaliśmy się na minimalistyczne podejście do zieleni, która nie stanowi konkurencji dla zaprojektowanych elementów twardych.

Na poziomie placu wprowadzona została niska zieleń w postaci pasów z traw i irgi. Aby plac stanowił otwartą, wpisaną w sąsiedztwo przestrzeń zrezygnowaliśmy z wprowadzenia wyższej roślinności w postaci krzewów ozdobnych, a jedyne akcenty wysokich roślin pojawiają się przy schodach w postaci traw ozdobnych. Wprowadzone w okolicy schodów trawy mają charakterystyczny, wyprostowany pokrój który został wybrany dla podkreślenia ich geometri. Dodatkowo, dla uatrakcyjnienia przestrzeni zdecydowaliśmy się na wprowadzenie pojedynczych pionowych akcentów w postaci klonów.

bottom of page